PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


 
 

Datum objave:  16. 3. 2005   


Moja Tanzanija - DON BOŠKOVA TANZANIJA

 

Dobili smo nadahnuto pisani tekst o Tanzaniji i Don Bošku, njenom dugogodišnjem misionaru. Tekst je napisao Don Vinko Puljić i mi mu se najiskrenije zahvaljujemo. Također napominjemo da su sve do sada objavljene fotografije o Tanzaniji iz fotoaparata Don Vinka Puljića. I na tome mu hvala. Pokrenite opciju više i pročitajte nesvakidašnji tekst o Tanzaniji, o njenim vrlo bijelim, crnim stanovnicima, vodi, Don Bošku i o mnogo dobra koje raduje čovjeka.TANZANIJA – ZEMLJA CRCA, OSMJEHA I SUNCA

 

DON BOSKOVA TANZANIJA

 

Mnogi „mali“ ljudi, na mnogo malih mjesta, koji mnoga mala dobra djela cine, promjenit ce svijet! Africka je mudra izreka koje me „goni“ napisati „crticu“ o jednom misionaru u toj divnoj Tanzaniji i mom dugo ocekivanom pohodu.

 

Tanzanija je zemlja istocne Afrike koja je sa otokom Zanzibar-om 947.548 kvadratnih kilometara prostrana i ima 31 milion 316 tisuca stanovnika. „Susjedi“ su joj: Indijski ocean, Mozambique, Malawi, Zambia, Zair, Burundi, Rwanda, Uganda i Kenya. 46% je krscana (33% katolika i 13 % protestanata), 35 % muslimana i 19% stanovnistva je tradicionalnih religija. Glavni grad je Dar es Salaam. Engleski je sluzbeni jezik a govorni je Kiswahili. Mnoga plemena govore svoj mjesni Bantu govor. 32 %  stanovnistva je nepismeno, prosjecna dob starosti je 51 godinu a 14,3 % male djece umire. 

Prva katolicka crkva je napravljena 1872, prije 132, godine u Bagamojo (slomljeno srce) na obalama Indijskkog oceana, 60 tak kilometara sjeverno od Dar es Salaama, gdje su se godinama prodavali i kupovali crni robovi i kastrirani izvozili za Azijske zemlje. I bas zato “slomljeno srce”. Ali bas tu i od tih robova pocinje krscanstvo u Tanzaniji. Bijeli oci su otkupljivali robove i davali im slobodu te nudili Krstenje, znak vjecne Slobode. Zadnja ropkinja Marija Ernestina koja je otkupljena sa svojom majkom 1890, umire kao krscanka 8.12. 1974.

 Od toga vremena pa do danas ta zemlja je “zvala” i “zove” mnoge “probudjene” i spremne ljude na misionarski put, rad i zivot. U toj zemlji misionari, vec punih 27 godina, nas don Bosko Obradovic. Don Bosko je rodjen u Crnoglavu selu zupe Hrasno u Donjoj Hercegovini. Kao djecak je sa svojim roditeljima, sestrom i bracom odselio u kukuruzom bogatu Slavoniju. Za svecenika Mostarsko –Trebinjske biskupije je zaredjen 1974 i odmah se sprema i odlazi u misije. U Tanzaniju. Da zna da ove reteke pisem rekao bi: “ma pusti prijatelju, nemoj, dragi Bog sve pise u svoje vjecne knjige”!

24.04.2004 godine osniva novu, njegovu sedmu po redu, misiju Inyala, biskupija Mbeya, 850 km jugozapadno od Dara. Nova misija koja nosi naslov sv. Bakite, ropkinje i casne sestre, sveticom proglasene 17. svibnja 1992,  ima sedam sela – filijala, sa oko, do sada, 1800 krscana. Dvanaest katehista pomazu u misijsko pastoralnom radu. Pripremaju nove katekumene za krstenje, slave po selima Sluzbu Rijeci Bozje kada misnik ne moze doci, brinu se za bolesne gladne i nezbrinute. Proslog Uskrsa  je imao 170 krstenja odraslih. Trenutno poducava nove katekumene, kojih jos vise ima nego prethodni put. Katekumenat traje 2 godine.

Svako selo, svaka filijala ima svoje odredjeno mjesto okupljanja na sluzbu Bozju. Zajednice su vjerski i u liturgijskim slavljima pune zivota, pjesme, plesa, poklika, zahvale Bogu i predanja Bogu. Don Bosko sve to prati: jednostavnom ljudskoscu, svecenickom stabilnoscu, dugim misionarskim iskustvom i bezrezervnim predanjem i povjerenjem u milost Bozju. Raduje se svakom pomaku, svakom napretku i svakom crnom covjeku. Svaki dan slavi pjevanu svetu misu sa katehezom u zajednici mnogih prisutnih. Posebno su svecane nedjeljne i blagdanske svete mise. Vrijeme, koliko ce trajati sveta misa nije upitno i vazno. Imaju vremena za svoga Boga i jedni za druge. Tako slavljenje Boga i takvu molitvu i pjesmu treba dozivjeti. Prinos darova je posebice znakovit. Svatko od nazocnih donese po nesto : korpu kokuruza, saku rize, komad drveta, grozd banana, kokos, mango, pile, jedan silin … i to uz africki ples i africku duhovnu pjesmu pracenu bubnjevima donesu pred oltar, gdje svecenik blagoslovi i primi, kasnije smjesti u spremiste i dijeli u danima gladi. Rijec je siromasna to sve opisati.

Vjencanja su posebno svecana i vesela. Svi se u svojoj velikoj materijalnoj siromastini al
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)